Cukinia z groszkiem i orzechami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sezon na cukinię to doskonała okazja, by zasmakować surówki z tego warzywa. Proponuję dodać zielonego groszku oraz prażonych orzechów – świetny i pełen witamin dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 700 g młodej cukinii
    150 g młodego łuskanego zielonego groszku
    1 duża biała cebula (100 g)
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych ziół – mięty, bazylii, lubczyku
    100 g łuskanych prażonych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cukinia z groszkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia z groszkiem i orzechami 1. Cukinię pokroić w plastry, te na ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, dodać groszek.
  • Cukinia z groszkiem i orzechami 2. Dołożyć zioła, orzechy, wsypać curry, wlać sok z cytryny – wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wymieszać. Na końcu potrawę doprawić do smaku. Przed podaniem odłożyć na ok. 15 min do „przegryzienia”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować