Sezon na cukinię to doskonała okazja, by zasmakować surówki z tego warzywa. Proponuję dodać zielonego groszku oraz prażonych orzechów – świetny i pełen witamin dodatek do obiadu.
Składniki:
700 g młodej cukinii
150 g młodego łuskanego zielonego groszku
1 duża biała cebula (100 g)
po 1 kopiastej łyżce posiekanych ziół – mięty, bazylii, lubczyku
100 g łuskanych prażonych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Cukinia z groszkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w plastry, te na ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, dodać groszek.
2.Dołożyć zioła, orzechy, wsypać curry, wlać sok z cytryny – wymieszać. Następnie dodać majonez i ponownie wymieszać. Na końcu potrawę doprawić do smaku. Przed podaniem odłożyć na ok. 15 min do „przegryzienia”.
Komentarze