• 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowsza wersja fastfoodowa to kapsalon czyli zapiekane frytki, mięso ze sporą porcją warzyw. Szybko się robi i pysznie smakuje.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 1 duże naczynie żaroodporne:
    600 g frytek mrożonych,
    2 pojedyncze piersi z kurczaka,
    przyprawa gyros,
    1 łyżka oleju,
    125 g potartego sera żółtego,
    1 kapusta pekińska,
    Garść pomidorów koktajlowych lub cherry
    ½ ogórka,
    1 paczka rukoli
    Sól,
    Sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Frytki pieczemy według przepisu na opakowaniu. Gorące frytki doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik po upieczeniu frytek ustawiamy na temperaturę 180 stopni góra-dół.
  • 2. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy kurczaka na rumiano.
  • 4. Warzywa myjemy, osuszamy. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki.
  • 5. Na spód naczynia wykładamy doprawione frytki. Na nie kładziemy usmażonego kurczaka, posypujemy serem i zapiekamy całość do momentu roztopienia sera.
  • 6. Wyciągamy naczynie z piekarnika, nakładamy na wierzch rukolę, pomidory, solimy i dajemy trochę pieprzu, posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Dodajemy na górę pokrojone pomidory i ogórki. Polewamy wierzch sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować