Zdrowsza wersja fastfoodowa to kapsalon czyli zapiekane frytki, mięso ze sporą porcją warzyw. Szybko się robi i pysznie smakuje.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
na 1 duże naczynie żaroodporne:
600 g frytek mrożonych,
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
przyprawa gyros,
1 łyżka oleju,
125 g potartego sera żółtego,
1 kapusta pekińska,
Garść pomidorów koktajlowych lub cherry
½ ogórka,
1 paczka rukoli
Sól,
Sos czosnkowy
1.Frytki pieczemy według przepisu na opakowaniu. Gorące frytki doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik po upieczeniu frytek ustawiamy na temperaturę 180 stopni góra-dół.
2.Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.
3.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy kurczaka na rumiano.
4.Warzywa myjemy, osuszamy. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki.
5.Na spód naczynia wykładamy doprawione frytki. Na nie kładziemy usmażonego kurczaka, posypujemy serem i zapiekamy całość do momentu roztopienia sera.
6.Wyciągamy naczynie z piekarnika, nakładamy na wierzch rukolę, pomidory, solimy i dajemy trochę pieprzu, posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Dodajemy na górę pokrojone pomidory i ogórki. Polewamy wierzch sosem czosnkowym.
Komentarze