Zapiekanka Kapsalon

4.5 (10 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kapsalon to pyszne i syte danie dla całej rodziny.
Składa się z frytek przykrytych kurczakiem na którym ląduje warstwą żółtego sera. Całość zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera, a po wyciągnięciu na wierzch nakładamy pyszną sałatkę którą polewamy sosem czosnkowym i posypuję dodatkowo prażoną cebulką.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dużą prostokątną formę do zapiekania
    1,5 kg frytek
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2-3 łyżki przyprawy do kebab/gyros
    2 łyżki oleju

    100 g utartego sera żółtego

    3-4 liście kapusty pekińskiej – może być sałata lodowa
    1 średniej wielkości czerwona cebula
    pół ogórka szklarniowego
    3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
    1/2 czerwonej świeżej papryki
    sos czosnkowy
    świeżo mielony pieprz czarny do oprószenia
    garść prażonej cebulki
Wystaw ocenę:

4.5 (10 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka kroimy na paseczki które oprószamy przyprawą kebab/gyros. Dokładnie mieszamy i odstawiamy by się zamarynowało. Kolejno przygotuj sobie sałatkę.

    Do miski poszarp sałatę lodową lub pokrój kapustę pekińską, dodaj pokrojonego w pół talarki ogórka świeżego ze skórką - ja z ogórka zrobiłam ogórkowe spaghetti, dodaj kukurydzę konserwową, oraz dowolnie pokrojoną cebulę czerwoną.

    Następnie przygotuj sobie frytki które według uznania możesz usmażyć na tłuszczu lub upiec w piekarniku bądź frytkowicy beztłuszczowej – ja piekę w frytkownicy beztłuszczowej. Między czasie pieczenia bądź smażenia frytek zacznij smażyć zamarynowane mięsko na niewielkiej ilości oleju.

    Nagrzej piekarnik do temp 200 stopni i zacznij składać kapsalon. Na dno formy ułóż warstwę upieczonych lub usmażonych frytek, na nie usmażone mięsko i kolejno posypujemy startym serem żółtym. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy tylko do momentu aż ser się rozpuści. Wyciągamy formę, na wierzch polewamy trochę sosem czosnkowym i układamy warstwę sałatki którą po wierzchu również polewamy odrobiną sosu czosnkowego. Na koniec lekko oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posypuję prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować