• 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapsalon to holenderskie danie typu fast food, frytki przykryte szoarmą i warstwą sera gouda, zapiekane do czasu roztopienia sera, a następnie pokryte sałatką . Podawane z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    Ser gouda lub mozzarella w kawałku
    2 duże papryki
    1 duża biała cebula
    1 duża czerwona cebula
    Świeży ogórek
    2 pomidory
    10 ziemniaków
    6 ząbków czosnku
    1 duża śmietana 18%
    2 łyżeczki cukru
    Olej
    Przyprawa gyros
    Ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Frytki Sos czosnkowy Przekąski Ser

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapsalon 1. Pierś z kurczaka myjemy i odsączamy, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy pierś i smażymy gdy mięso odsiąknie z wody, dodać przyprawę gyros i 2 łyżki ketchupu,smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty,odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, odsączamy i kroimy w paseczki. Smażymy w frytownicy lub garnku z olejem. Paprykę siekamy w plasterki, cebulę i ogórka trzemy na tarce w plastry, ser trzemy na tarce na wiórki, pomidora kroimy w kosteczkę. Sałatę lodową rwiemy na drobno.
    Sos czosnkowy : do miseczki przekładamy śmietanę, wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • Kapsalon 2. Usmażoną pierś z kurczaka przekładamy do talerza żaroodpornego, obsypujemy starkowanym serem, na wierzch rozkkadamy frytki, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180° C, pieczemy do momentu roztopienia sera, wyciągamy z piekarnika. Na wierzch rozkładamy warzywa na sam koniec sałatę lodową, wszystko obficie polewamy sosem czosnkowym.
    Smacznego!

Porady

Danie najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować