Kapsalon

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapsalon jest to danie kuchni holenderskiej, godne polecenia na przepyszną kolację bądź obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremki na pasztet 4 szt.
    Frytki 800 g
    1 podwójny filet z kurczaka
    Kostka sera żółtego
    Kapusta pekińska
    2 pomidory
    1 mały ogórek
    2 cebule
    Ketchup
    Sos:
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka ulubionych ziół ( np. prowansalskie)
    sól pieprz dla smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Ser

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapsalon 1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę. W międzyczasie rozgrzewamy olej na frytki i smażymy je wg. przepisu na opakowaniu.
  • Kapsalon 2. Kapustę pekińską, pomidory, ogórka i cebulę kroimy a ser żółty trzemy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowujemy sos czosnkowy:
    majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę ( lub starty na tarce) czosnek wraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kapsalon 3. Usmażone frytki układamy na spód foremek, kładziemy na nich usmażone mięsko, na wierzch sypiemy pierzynkę z tartego żółtego sera.
  • Kapsalon 4. Frytki, mięso i ser zapiekamy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Kapsalon 5. Foremki wyciągamy z piekarnika, nakładamy kapustę pekińską, polewamy sosem czosnkowym, dodajemy pokrojonego wcześniej pomidora, ogórka i cebulę. Całość polewamy ketchupem. Smacznego! :)

Porady

Opcjonalnie można zrezygnować z dodawania cebuli do mięsa podczas smażenia, ja jednak dodaję żeby mięso było bardziej soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować