Kapsalon

4.48 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kapsalon to nic innego, jak Holenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 podwójny filet kurczaka
    -1 czerwona cebula
    -2 pomidory
    -1/2 świeżego ogórka*
    -1 czerwona cebula
    -150 g tartego żółtego sera
    -4 ziemniaki
    -sałata lodowa
    -2 łyżki majonezu
    -150 g jogurtu greckiego
    -3 ząbki czosnku
    -przyprawa gyros
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia
    -opcjonalnie: suszona cebulka

    *Mój Luby nie przepada za świeżym ogórkiem, więc często wymieniamy go na konserwowe i dla dopełnienia całość posypujemy suszoną cebulką.
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki i obsypać przyprawą gyros. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
    Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i usmażyć.
    Sałatę poszatkować, pomidory i ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera.
    W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
    Foremki wyjąć z piekarnika. Na wierzch układać sałatę, pomidory i ogórki. Całość polać resztą sosu czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować