Kalafior curry z serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy różyczki kalafiora, myjemy je na durszlaku, oszuszamy i przekładamy do siekacza. Miksujemy partiami na drobno i przekładamy do dużej miski (konsystencja będzie podobna do kaszy bulgur). Kalafiora doprawiamy podanymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Na dużą blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wysypujemy doprawionego kalafiora. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut, do miękkości (w trakcie pieczenia warto przemieszać kalafiora).
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce i odstawiamy do przegryzienia się
Chwilę przed podaniem, ser halloumi kroimy w grube plastry i smażymy do miękkości na suchej patelni, patelni grillowej lub na grillu (docelowo powinien się ładnie przyrumienić lub tylko zrobić się miękki).
Do naczynia wykładamy roszponkę, kalafiora w curry, na wierzch kładziemy ciepły ser i całość polewamy sosem tysiąca wysp. Smacznego!
Komentarze