Kakaowa Babka Z Wiśniami Kandyzowanymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na okrągłą foremkę z kominem:


    3 jajka
    80 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
    100 g cukru
    2 płaskie łyżki dobrego kakao
    3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;)

    Polewa czekoladowa:
    niecałe 20 g masła
    4-5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Kakaowa babka z wiśniami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
    2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
    3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
    Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
    4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować