Pyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na okrągłą foremkę z kominem:
3 jajka
80 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
100 g cukru
2 płaskie łyżki dobrego kakao
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;)
Kakaowa babka z wiśniami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując na najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia.
2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką.
3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego !!!
Komentarze