Kajmakowa szarlotka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puch. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami. Wymieszać. Ciasto przelać do formy (o wym.24/24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temp.180st. Wystudzić.
2.Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Poddusić chwilę na patelni z odrobiną wody i łyżką soku z cytryny. Dynię osączyć z zalewy, dodać do jabłek i dusić na małym ogniu ok.10 minut. Zalewę po dyni (ok.250 ml) podgrzać i w gorącej rozpuścić galaretki. Zalać owoce na patelni, wymieszać. Odstawić do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodając po łyżce masy kajmakowej. Na koniec połączyć z przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu żelatyną.
3.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Dolną część biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Posmarować 2 łyżkami masy śmietanowo- kajmakowej. Wylać mocną stężałą galaretkę jabłkowo -dyniową. Położyć drugą część biszkoptu posmarowaną od spodu również 2 łyżkami masy. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na min.2-3 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze