BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

  • wyświetlono: 3375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym.Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 45min

Składniki

SKŁADNIKI:
( 24×28)

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

WARSTWA JABŁKOWA:

* jabłka – 1,5 kg
* cukier – 0,5 szkl
* galaretka cytrynowa – 1 op

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 3/4 l
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* cukier – 0,5 szkl
* maka pszenna 1 łyżka
* żółtko – 2 szt
* masło – 100 g

POLEWA:

* masło – 50 g
* cukier – 2 łyżki
* kakao – 2 łyżki
* mleko – 3 łyżki
* czekolada – 50 g

Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

    Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

    Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

    Studzimy, kroimy na 2 blaty.

    KREM BUDYNIOWY:

    1 szklankę zimnego mleka mieszamy z mąkami i żółtkami, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

    Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

    Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu.

    WARSTWA JABŁKOWA:

    Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut.

    Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą.

    Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptczekoladajabłkajabłecznikszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z kremem budyniowym

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z kremem budyniowym

Pieczona szarlotka na dwukolorowym,...

Rurki z kremem budyniowym

Dodane przez: rzelkazag

Rurki z kremem budyniowym

Kolejne ciasteczka, które na święta...

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

Dodane przez: KatarzynaJ

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

Delikatna biszkoptowa rolada z...

BISZKOPT Z JABŁKAMI I MANDARYNKAMI

Dodane przez: Karioka

BISZKOPT Z JABŁKAMI I MANDARYNKAMI

Delikatne ciasto o chrupiącej skórce...

Eklerki z kremem budyniowym i polewą

Dodane przez: akrobatka22

Eklerki z kremem budyniowym i polewą

Eklerki, czyli ciastka z ciasta...

image-1wlr1p0

Dodane przez: geniuszwkuchni

Biszkopt z jabłkami i lawendą

Ciasto z jabłkami trochę inaczej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE