BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

4.47 (205 ocen)

  • 45 min

Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym.Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( 24×28)

    BISZKOPT:

    * jajko – 5 szt
    * cukier – 3/4 szkl
    * mąka pszenna – 3/4 szkl
    * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

    WARSTWA JABŁKOWA:

    * jabłka – 1,5 kg
    * cukier – 0,5 szkl
    * galaretka cytrynowa – 1 op

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko – 3/4 l
    * cukier waniliowy – 1 łyżka
    * mąka ziemniaczana – 4 łyżki
    * cukier – 0,5 szkl
    * maka pszenna 1 łyżka
    * żółtko – 2 szt
    * masło – 100 g

    POLEWA:

    * masło – 50 g
    * cukier – 2 łyżki
    * kakao – 2 łyżki
    * mleko – 3 łyżki
    * czekolada – 50 g
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Biszkopt z jabłkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.

    Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.

    Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

    Studzimy, kroimy na 2 blaty.

    KREM BUDYNIOWY:

    1 szklankę zimnego mleka mieszamy z mąkami i żółtkami, pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

    Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

    Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu.

    WARSTWA JABŁKOWA:

    Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut.

    Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą.

    Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować