Makowo-kajmakowa fantazja z truskawkami

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, warstwowe ciasto na makowym biszkopcie i trzy masy przełożone herbatnikami : śmietankowa, kajmakowa i truskawkowa. Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli niejednego łasucha :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt makowy: 6 białek
    pół szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    ponadto: 600 ml śmietany kremówki 30 proc.
    500 g serka mascarpone
    450 g masy krówkowej czekoladowej (400g)
    1 op.żelatyny fix-deserowej dr.Oetcera (16 g)
    4 łyżki cukru pudru
    galaretka truskawkowa
    50 g czekolady mlecznej
    500 g truskawek
    150 g herbatników kakaowych
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Makowo-kajmakowa fantazja z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami. Na końcu dodać olej. Ciasto przelać do formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kajmakową, połączyć. Pozostałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier puder. Truskawki zmiksować, połączyć z drugą częścią śmietankowej masy. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i gdy przestygnie połączyć z truskawkami. W ten sposób otrzymamy 3 masy: śmietankową, kajmakową i truskawkową. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Połączyć z masą śmietankową i kajmakową.
  • 3. Przełożenie: na zimny biszkopt wyłożyć masę śmietankową, na niej poukładać herbatniki, a następnie masę kajmakową. Na kajmaku ponownie wyłożyć herbatniki, a na nich masę truskawkową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia, po czym wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie wstawić do schłodzenia na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować