Pyszne, warstwowe ciasto na makowym biszkopcie i trzy masy przełożone herbatnikami : śmietankowa, kajmakowa i truskawkowa. Ciasto pięknie się prezentuje i zadowoli niejednego łasucha :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt makowy: 6 białek
pół szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
ponadto: 600 ml śmietany kremówki 30 proc.
500 g serka mascarpone
450 g masy krówkowej czekoladowej (400g)
1 op.żelatyny fix-deserowej dr.Oetcera (16 g)
4 łyżki cukru pudru
galaretka truskawkowa
50 g czekolady mlecznej
500 g truskawek
150 g herbatników kakaowych
Makowo-kajmakowa fantazja z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami. Na końcu dodać olej. Ciasto przelać do formy (24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 st. Wystudzić.
2.Kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać masę kajmakową, połączyć. Pozostałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier puder. Truskawki zmiksować, połączyć z drugą częścią śmietankowej masy. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i gdy przestygnie połączyć z truskawkami. W ten sposób otrzymamy 3 masy: śmietankową, kajmakową i truskawkową. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Połączyć z masą śmietankową i kajmakową.
3.Przełożenie: na zimny biszkopt wyłożyć masę śmietankową, na niej poukładać herbatniki, a następnie masę kajmakową. Na kajmaku ponownie wyłożyć herbatniki, a na nich masę truskawkową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia, po czym wierzch posypać startą czekoladą. Ponownie wstawić do schłodzenia na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze