Szarlotka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,wyłożyć na dno formy 21x32 cm,nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na 30 min.
2.Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dynię zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach,odcisnąć nadmiar soku,wymieszać z jabłkami i resztą składników.
Piekarnik nagrzać do 180°C,podpiec kruche ciasto przez 15 minut. Wyjąć ciasto i posypać cienką warstwą bułki tartej. Na ciasto wyłożyć nadzienie,wyrównać.
3.Beza:
Białka ubić na sztywno,powoli dodając po łyżce cukru. Na koniec dodać skrobię,wymieszać.
Bezę wyłożyć na nadzienie z jabłek i dyni. Ciasto piec w temp.170°C przez 25-30 minut. Należy obserwować ciasto w trakcie pieczenia i zmniejszyć temperaturę o 20 °C jeśli beza zacznie zbyt mocno brązowieć.
Komentarze