Szarlotka z dynią

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruchy,maślany spód z dużą ilością nadzienia z aromatyczną korzenną nutą.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej,
    70g cukru pudru,
    100g masła,
    5 żółtek,
    po 3 szczypty mielonego cynamonu,imbiru i kardamonu,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia;

    Nadzienie:
    1 kg jabłek,
    0,5kg miąższu z dyni,
    4-5 łyżek cukru,
    1 kisiel brzoskwiniowy,
    1 łyżeczka cynamonu,
    0,5 łyżeczki imbiru;

    Beza:
    5 białek,
    250g drobnego cukru,
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;

    Dodatkowo:
    Bułka tarta.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,wyłożyć na dno formy 21x32 cm,nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dynię zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach,odcisnąć nadmiar soku,wymieszać z jabłkami i resztą składników.
    Piekarnik nagrzać do 180°C,podpiec kruche ciasto przez 15 minut. Wyjąć ciasto i posypać cienką warstwą bułki tartej. Na ciasto wyłożyć nadzienie,wyrównać.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywno,powoli dodając po łyżce cukru. Na koniec dodać skrobię,wymieszać.
    Bezę wyłożyć na nadzienie z jabłek i dyni. Ciasto piec w temp.170°C przez 25-30 minut. Należy obserwować ciasto w trakcie pieczenia i zmniejszyć temperaturę o 20 °C jeśli beza zacznie zbyt mocno brązowieć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować