Kaiserschmarrn

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjny deser rodem z Austrii, popularny również w Bawarii i na Węgrzech. Historia głosi, że ten puszysty, "poszarpany" omlet, był jednym z ulubionych deserów cesarza Francisza Józefa I.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 4 łyżki
    - mleko: 4 łyżki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - rodzynki namoczone w rumie (opcjonalnie): 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet Jajko

Kaiserschmarrn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka, mąkę i mleko.
  • 2. Ubite białka dodaj do masy z żółtek i mieszaj łyżką powoli i delikatnie, do połączenia składników.
  • 3. Na wolnym ogniu rozgrzej dobrze masło na patelni i wlej połowę ciasta. Kiedy spód jest przypieczony a wierzch lekko ścięty, przewracamy omlet na drugą stronę i dzielimy łopatką na kawałki. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem i smażymy jeszcze przez chwilę, obracając kawałki ciasta, aby cukier się skarmelizował. W ten sam sposób postepuj z pozostałym ciastem
  • 4. Podawaj ciepły, posypany dodatkową porcją cukru pudru i rodzynkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować