Tradycyjny deser rodem z Austrii, popularny również w Bawarii i na Węgrzech. Historia głosi, że ten puszysty, "poszarpany" omlet, był jednym z ulubionych deserów cesarza Francisza Józefa I.
Kaiserschmarrn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka, mąkę i mleko.
2.Ubite białka dodaj do masy z żółtek i mieszaj łyżką powoli i delikatnie, do połączenia składników.
3.Na wolnym ogniu rozgrzej dobrze masło na patelni i wlej połowę ciasta. Kiedy spód jest przypieczony a wierzch lekko ścięty, przewracamy omlet na drugą stronę i dzielimy łopatką na kawałki. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem i smażymy jeszcze przez chwilę, obracając kawałki ciasta, aby cukier się skarmelizował. W ten sam sposób postepuj z pozostałym ciastem
4.Podawaj ciepły, posypany dodatkową porcją cukru pudru i rodzynkami. Smacznego!
Komentarze