كبسة... kabsa...Arabia Saudyjska

4.5 (192 ocen)

na prawdę pyszne!!! danie nafaszerowane przyprawami popularne w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Co dom to inna moja jest z kurczakiem, na pewno bliżej oryginału była by jagnięcina.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    olej
    2 średnie cebule
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 średni pomidor
    4 ząbki czosnku, zmiażdżone
    2 średnie marchewki
    otarta skórka z jednej pomarańczy
    4 ząbki
    2 goździki
    szczypta szafranu
    kumin
    kardamon
    2 laski cynamonu
    sól i pieprz do smaku
    ryżu długoziarnisty
    1/4 szklanki rodzynek
    migdały do posypania
    natka pietruszki i kolendry do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

كبسة... kabsa...arabia saudyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić i podsmażyć na oleju. Odsunąć na bok włożyć kurczaka i podsmażyć żeby się skórka zarumieniła.
  • 2. Wlać trzy kubki gorącej wody, dodać utartą marchew, skórka pomarańczy, przyprawy, rodzynki (rodzynkami w/g przepisu posypujemy ale ja dodałam je do sosu) sól i pieprz do smaku.
  • 3. Dodać koncentrat pomidorowy posiekane pomidory, czosnek, mieszać przez około pięć minut na małym ogniu.
  • 4. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 5. Do sosu wsypać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 35-40 minut, aż płyn się wchłonie.
  • 6. Wyjąc ryż na półmisek ułożyć kawałki kurczaka, posypać migdałami i natką kolendry, bądź pietruszki....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować