na prawdę pyszne!!! danie nafaszerowane przyprawami popularne w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Co dom to inna moja jest z kurczakiem, na pewno bliżej oryginału była by jagnięcina.
Składniki:
5 udek z kurczaka
olej
2 średnie cebule
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średni pomidor
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 średnie marchewki
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 ząbki
2 goździki
szczypta szafranu
kumin
kardamon
2 laski cynamonu
sól i pieprz do smaku
ryżu długoziarnisty
1/4 szklanki rodzynek
migdały do posypania
natka pietruszki i kolendry do posypania
كبسة... kabsa...arabia saudyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić i podsmażyć na oleju. Odsunąć na bok włożyć kurczaka i podsmażyć żeby się skórka zarumieniła.
2.Wlać trzy kubki gorącej wody, dodać utartą marchew, skórka pomarańczy, przyprawy, rodzynki (rodzynkami w/g przepisu posypujemy ale ja dodałam je do sosu) sól i pieprz do smaku.
3.Dodać koncentrat pomidorowy posiekane pomidory, czosnek, mieszać przez około pięć minut na małym ogniu.
4.Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce.
5.Do sosu wsypać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 35-40 minut, aż płyn się wchłonie.
6.Wyjąc ryż na półmisek ułożyć kawałki kurczaka, posypać migdałami i natką kolendry, bądź pietruszki....
Komentarze