Cytrynowy kurczak z mascarpone i cieciorką

4.49 (174 ocen)

  • 35 min

Aromatyczne, orzeźwiające i bardzo kremowe danie z kurczakiem w roli głównej, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu

  • 35 min

Składniki:

  • cieciorka 1 puszka (400g),
    2 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    pierś z kurczaka 550g,
    1/2 cytryny,
    bulion 650ml,
    sól,
    pieprz,
    cynamon 1/3 łyżeczki,
    kurkuma 1 łyżeczka,
    papryka słodka 1/3 łyżeczki,
    mascarpone 2 łyżki,
    rodzynki 4 łyżki,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki wody,
    nitki chili,
    natka pietruszki,
    masło do smażenia,
    ryż pełnoziarnisty do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Cytrynowy kurczak z mascarpone i cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy kurczak z mascarpone i cieciorką 1. Pierś z kurczaka kroimy w paski, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek na złoto. Kolejno dodajemy kurczaka i smażymy na rumiano z każdej strony.
  • Cytrynowy kurczak z mascarpone i cieciorką 2. Mięso przekładamy do większego rondelka i zalewamy bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy cieciorkę, skórkę startą z cytryny oraz cynamon, kurkumę i słodką paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Cytrynowy kurczak z mascarpone i cieciorką 3. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojoną w krążki cebulę i mascarpone, kilka nitek chili i dusimy kolejne 15 minut w między czasie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy 1-2 łyżki sosu i wlewamy do rondelka mieszając. Sos podajemy z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego, posypane natką pietruszki. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować