Szybka rolada tak bardzo posmakowała moim bliskim, że piekłam ją już kilkakrotnie. Do ostatniej oprócz cynamonu, dodałam do jabłek jeszcze kardamon i rodzynki
Składniki:
Około 1 kg jabłek – u mnie odmiana Gloster
cynamon
kardamon
16 g cukru wanilinowego
5 dag rodzynek
6 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru
cukier puder do oprószenia
Szybka i niezawodna rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem.
Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę.
Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
2.Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki.
Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Piec 30-35 minut.
3.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.
Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.
Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.
Można polać dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.
Komentarze