Kabaczki z kaszą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis przesłał Piotr Langer. Moja córka lubi przygotowywać potrawy ze świeżo zebranych warzyw, więc jesienią na naszym stole często goszczą cukinie i papryki. Gdy planujemy przyrządzić kabaczki, idę

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kabaczki młode: 1 kilogram
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

    - kasza jęczmienna: 15 dekagramów
    - grzyby: 35 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 0.67 szklanki
    - koperek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kabaczki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczki myjemy, osuszamy,
    obieramy ze skórki i kroimy
    w 6-8-cm kawałki. Łyżeczką
    wydrążamy nasiona, pozostawiając
    1/2-cm boki i dno.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Koperek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy.
  • 2. Grzyby oczyszczamy i kroimy,
    cebulę obieramy i siekamy.
    Dusimy na oleju. Kaszę gotujemy
    na sypko, mieszamy z grzybami
    i cebulą. Wbijamy jajko,
    doprawiamy i mieszamy.
  • Kabaczki z kaszą i grzybami 3. Farszem napełniamy kawałki
    kabaczka. Układamy w rondlu
    i podlewamy niewielką ilością
    wody. Dusimy pod przykryciem,
    aż zmiękną. Zalewamy śmietaną
    wymieszaną z mąką i chwilę
    dusimy. Wykładamy na talerze
    i dekorujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować