Przepis przesłał Piotr Langer. Moja córka lubi przygotowywać potrawy ze świeżo zebranych warzyw, więc jesienią na naszym stole często goszczą cukinie i papryki. Gdy planujemy przyrządzić kabaczki, idę
Kabaczki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczki myjemy, osuszamy,
obieramy ze skórki i kroimy
w 6-8-cm kawałki. Łyżeczką
wydrążamy nasiona, pozostawiając
1/2-cm boki i dno.
Oprószamy solą i pieprzem.
Koperek myjemy, osuszamy
i drobno siekamy.
2.Grzyby oczyszczamy i kroimy,
cebulę obieramy i siekamy.
Dusimy na oleju. Kaszę gotujemy
na sypko, mieszamy z grzybami
i cebulą. Wbijamy jajko,
doprawiamy i mieszamy.
3.Farszem napełniamy kawałki
kabaczka. Układamy w rondlu
i podlewamy niewielką ilością
wody. Dusimy pod przykryciem,
aż zmiękną. Zalewamy śmietaną
wymieszaną z mąką i chwilę
dusimy. Wykładamy na talerze
i dekorujemy koperkiem.
Komentarze