Gołąbki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście.
2.Przygotować f a r s z: grzyby wypłukać, zalać wodą, gotować ok. 40 minut. W tym czasie ugotować również kaszę. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać, do ugotowanej kaszy, wymieszać. Grzyby odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki, dodać do kaszy. Dodać również sól i pieprz do smaku.
3.Zawinąć farsz w liście, ukłożyć w żaroodpornym naczyniu z przykryciem.
4.Gołąbki zalać szklanką gorącej, osolonej wody, piec w temp. ok. 200st. przez ok. 1.5 godziny. Po upływie mniej więcej 1 godz. uchylić przykrycie, aby woda odparowała.
5.Podawać przypieczone na patelni, z sosem grzybowym.
Komentarze