Jogurtowe babeczki z rabarbarem

4.6 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu – babeczki z nadzieniem kawałków rabarbaru. Posypane obficie cukrem pudrem – są pyszne i szybko znikające z talerza.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremki do babeczek(u mnie zdjęciu)
    Składniki na 10 sztuk:
    1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ szklanki drobnego cukru
    2 duże jajka
    180 g jogurtu naturalnego
    Szczypta soli
    1/3 szklanki oleju
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do foremek
    2 laski malinowego rabarbaru
    Cukier puder do posypania upieczonych babeczek
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe babeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier – utrzeć na puszystą masą. Dodać olej, jogurt naturalny – wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą do smaku i proszkiem do pieczenia – dodawać porcjami do płynnej masy, wymieszać. Foremki dobrze natłuścić, wylać ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki. Do środka wcisnąć kawałki rabarbaru. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone i przestudzone babeczki posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

1. babeczki można oblać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nabiał

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować