Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu – babeczki z nadzieniem kawałków rabarbaru. Posypane obficie cukrem pudrem – są pyszne i szybko znikające z talerza.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Foremki do babeczek(u mnie zdjęciu)
Składniki na 10 sztuk:
1,5 szklanki mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
½ szklanki drobnego cukru
2 duże jajka
180 g jogurtu naturalnego
Szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz do foremek
2 laski malinowego rabarbaru
Cukier puder do posypania upieczonych babeczek
Jogurtowe babeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać cukier – utrzeć na puszystą masą. Dodać olej, jogurt naturalny – wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą do smaku i proszkiem do pieczenia – dodawać porcjami do płynnej masy, wymieszać. Foremki dobrze natłuścić, wylać ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki. Do środka wcisnąć kawałki rabarbaru. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone i przestudzone babeczki posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze