Jeżynowo-migdałowy kielich z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 15 min

Domowe, aromatyczne ciasto w połączeniu z domową konfiturą jeżynową oraz kremową, aksamitną masą serową zaserwowane w dużym kielichu to elegancki i oryginalny sposób na uroczysty deser.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    • babka migdałowa
    • 2 słoiczki konfitury jeżynowej
    • 750 g mascarpone
    • 250 g ricotty
    • 500 g sera twarogowego mielonego
    • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • sok z połowy cytryny
    • 4 jajka
    • 4 żółtka
    • szklanka cukru pudru
    • gorzka czekolada na wierch
    • płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Jeżynowo-migdałowy kielich z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kielich migdaowo-jezynowy przygotowanie 1. Jajka i żółtka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem i serkami na puszystą, kremową masę. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Babkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy je konfiturą. Połowę kromek wykładamy na dno dużego kielicha. Na babkę wykładamy połowę kremu. Na krem ponownie układamy drugą warstwę migdałowej babki posmarowanej konfiturą. Przykrywamy ją pozostałym kremem. Wierzch zdobimy płatkami migdałów i startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować