Ciasto w kształcie kielicha to dobry i prosty pomysł, aby tortowi komunijnemu nadać oryginalny kształt. Dla dziewczynki różyczki wykonujemy w kolorze różowym.Jeśli ktoś planuje pieczenie komunijne go tortu polecam!
Tort komunijny kielich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka. Następnie dodajemy pozostałe, wymieszane ze sobą składniki.
Pieczemy w 180°C przez około 20 min.
Do tortu należy upiec 4 takie biszkopty.
2.Biszkopt na hostię: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz olej i ocet. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na połowę w poziomie i w pionie ( w sumie ma wyjść 4 półkola). Do tortu potrzebne będą 3 takie półkola.
3.Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie odcedzamy z soku. Sok zagotowujemy z cukrem i połową wody. Budynie wraz z mąka i żółtkami rozpuszczamy w drugiej połowie wody. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Gotujemy budyń. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo budyń.
Brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z gotową masą. Ja dałam do masy około ¾ pokrojonych owoców. Pozostałe możemy dowolnie wykorzystać.
Gotową masą przekładamy biszkopty orzechowe oraz 3 półkola. Odstawiamy całość do lodówki by tort stężał.
4.Gdy tort już zastygł przekrawamy do w proporcji 1/3 do 2/3. Otrzymane dwie części układamy do siebie tak by stykały się częściami półokrągłymi. W ten sposób powstaje nam zarys kielicha.
Do górnej części przykładamy sklejone półkola. Będą one stanowiły hostię.
Tak przygotowany tort dekorujemy dowolnie. U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej. Poszczególne kolory na listki, różę, kiście winogrona otrzymałam przez odłożenie części masy i dołożenie do niej barwników spożywczych ( u mnie w proszku).
Napis „I Komunia Święta” wykonałam z masy po dołożeniu do niej zaparzonego kakao. Napis IHS wykonany jest ze złotych perełek. Boki obsypane zostały kokosem.
5.Masa do dekoracji: Część mleka gotujemy z cukrem kryształem. Mniejszą część mieszamy z mąką, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Zalewamy tą mieszaniną gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Dodajemy do niego partiami ostudzony budyń.
6.Gotowa masą obtaczamy tort. Następnie obsypujemy go kokosem. W dalszej kolejności wykonujemy górny i dolny wianuszek. Później wykonujemy napis. Pozostałą masę dzielimy proporcjonalnie na 3 części. Odpowiednio je barwimy i wykonujemy winogrono, różę oraz listki. Na koniec układamy z perełek napis IHS. Gotowe
Komentarze