Jednogarnkowy gulasz z wołowiny z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Gęsty, sycący jednogarnkowy obad w postaci aromatycznego gulaszu z wołowiny z ziemniakami. W ten sam sposób możesz oczywiście przygotować gulasz z mięsa wieprzowego

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 450-500 g wołowiny, u mnie z udźca

    kilka łyżek oleju do smażenia

    2 średniej wielkości cebule

    1 średniej wielkości marchewka

    2 ząbki czosnku

    2 niepełne szklanki wody

    kilka ziaren ziela angielskiego

    ok. 0,5 kg ziemniaków

    2-3 liście laurowe

    1-2 łyżki mąki pszennej

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    sól i pieprz do smaku

    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

    posiekana natka pietruszki (lub koperek) do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Jednogarnkowy gulasz z wołowiny z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka lub rondla wlewam wodę, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie, i pod przykryciem zaczynam podgrzewać.

    Obieram marchew i kroję ją w drobną kostkę lub plasterki, również przekładam do garnka.

    W międzyczasie kroję mięso na niewielkie kawałki.

    Każdy kawałek mięsa obtaczam w mące pszennej, strzepuję jej nadmiar. Uwaga, nie przyprawiam mięsa przed smażeniem.

    Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso na dużym ogniu na rumiano - najlepiej zrobić to w 2 albo 3 razach, bo jeśli od razu umieścimy całe mięso na patelni, będzie się bardziej gotować, niż smażyć.



    Podsmażone mięso przekładam do gotującej się wody z marchewką i przyprawami.

    Gdy całe mięso jest już w garnku, na patelnię po smażeniu (bez jej czyszczenia, nawet jeśli będzie się wydawało, że jest lekko przypalona) wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.

    Smażę do zeszklenia cebuli i podsmażoną przekładam do garnka, starając się, by zebrać wszystko z dna patelni.

    Wstępnie doprawiam gulasz solą i pieprzem i pod przykryciem, na niewielkim ogniu duszę aż mięso będzie prawie miękkie.

    Czas duszenia zależy od mięsa, może wynieść nawet ok. 1,5 do 2 godzin.

    Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodaję pokrojone na niewielkie kawałki (wcześniej obrane) ziemniaki.

    Dodaję też mieloną paprykę oraz posiekany lub przeciśnięty prez praskę czosnek.

    Duszę wszystko w dalszym ciągu pod pokrywką na niewielkim ogniu - do miękkości ziemniaków.

    Doprawiam sos solą i pieprzem.

    Jeśli sos jest rzadki, zagęszczam go zawiesiną z kilku lyżek wody i z łyżeczki mąki ziemniaczanej, ale nie jest to konieczne.

    Przed podaniem posypuję posiekanymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wołowe Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować