Aromatyczna, dość pikantna i bardzo rozgrzewająca zupa w meksykańskim stylu. Gęsta i bardzo pożywna, talerz takiej zupy wystarczy, aby się najeść do syta.
Jarzynowa zupa w meksykańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, seler i cebulę obrać, opłukać i pokroić.
Drobno posiekaną cebulę usmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze przez minutę podsmażyć. Dodać seler, marchewkę, kmin rzymski, papryczkę chilli i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone papryki i jeszcze przez chwilę smażyć.
2.Zawartość patelni przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny. Dodać sól i świeżo mielony pieprz czarny. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.
3.Gdy warzywa zmiękną dodać odsączoną i przepłukaną na sicie fasolę, zielony groszek, pokrojoną cukinię oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Całość gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut, pilnując aby warzywa się nie rozgotowały.
4.Garnek z zupą zdjąć z ognia i doprawić do smaku papryką słodką oraz jeśli jest taka potrzeba, to solą i pieprzem.
5.Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze