Pożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad.
60 min
Składniki:
1/2 kalafiora
3 duże ziemniaki
cebula
korzeń pietruszki
korzeń selera
duża marchew
4 łyżki zielonego groszku
400 g wątróbki drobiowej
3 łyżki śmietanki 12% z kartonika
sól
pieprz
łyżka masła
ziele angielskie i liść laurowy
Zupa z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki.
Komentarze