Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Karczek - 600 g
Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
Papryka ostra - 1-2 sztuki
Cebula - 2 sztuki
Kukurydza konserwowa - 80 g
Ananas - 100 g
Olej - 1 łyżka
Sok z limonki - 1 łyżka
Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
Kolendra - kilka liści
Chlebki:
Mąka kukurydziana - 200 g
Mąka pszenna - 150 g + do podsypania
Olej - 4 łyżki
Sól - 1/2 łyżeczki
Woda gorąca - 130 ml
Karczek w meksykańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chlebki:
Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół minuty z każdej strony.
Danie:
Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze