Karczek w meksykańskim stylu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne kawałki mięsa w pikantnym sosie, podane z chlebkami kukurydzianymi.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karczek - 600 g
    Papryki - po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej
    Papryka ostra - 1-2 sztuki
    Cebula - 2 sztuki
    Kukurydza konserwowa - 80 g
    Ananas - 100 g
    Olej - 1 łyżka
    Sok z limonki - 1 łyżka
    Przyprawa do burrito (lub inna meksykańska) - 2 łyżki
    Kolendra - kilka liści

    Chlebki:
    Mąka kukurydziana - 200 g
    Mąka pszenna - 150 g + do podsypania
    Olej - 4 łyżki
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Woda gorąca - 130 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Karczek w meksykańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek w meksykańskim stylu 1. Chlebki:
    Mieszamy obie mąki, sól i olej. Powoli wlewamy gorącą wodę, ciągle mieszając łyżką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego i podsypując mąką wałkujemy na gładki placek. Placki pieczemy na gorącej, suchej patelni po ok. pół minuty z każdej strony.

    Danie:
    Karczek kroimy w paski. Smażymy na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, papryki w paski, ostrą papryczkę w drobną kostkę, ananasa w mniejsze cząstki. Dodajemy do karkówki razem z kukurydzą. Doprawiamy przyprawą do burrito i sokiem z limonki. Razem dusimy pod przykryciem co najmniej 5 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować