Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Miłośników meksykańskiej kuchni zapraszam dzisiaj na zapiekankę... Łatwą i błyskawiczną w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (forma o średnicy 26 cm):

    makaron fusilli 250 g,

    pomidory z puszki 1 opakowanie,

    pieczarki 300 g,

    cebula 1 szt,

    mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g,

    papryka czerwona pół szt,

    kukurydza pół puszki,

    fasola czerwona pół puszki,

    czosnek 1 ząbek,

    sos sojowy 2 łyżki,

    majeranek 1 łyżeczka,

    papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,

    chili do smaku,

    sol i pieprz do smaku,

    olej do smażenia,

    ser żółty 100 g,
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.

    Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego!

Porady

Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować