Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Prosty, wegetariański kapuśniak, podany w ciekawej, urozmaiconej formie - z kluskami typu zacierka oraz jajkiem sadzonym. Szybko, tanio i smacznie.

Składniki:

  • Na 8 porcji

    Jajka sadzone:
    8 jajek
    sól do smaku
    masło lub oliwa do smażenia

    Kluski - zacierka:
    1 jajko
    5 kopiastych łyżek mąki pszennej
    2 - 4 łyżki wody
    sól do smaku

    Zupa:
    400 g kapusty kwaszonej
    2 średnie marchewki (łącznie 200g)
    1/4 średniego selera (150g)
    1 średnia biała cebula
    3 - 4 ząbki czosnku
    posiekana natka pietruszki do posypania
    5 łyżek oliwy
    7 szklanek bulionu warzywnego
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek pokroić na plastry - zeszklić na oliwie.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 2. Kapustę odcisnąć, ewentualnie posiekać. Dołożyć do cebuli i czosnku. Wsypać kminek, wymieszać. Dusić 5 min.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 3. Następnie kapustę oprószyć mąką, chwilę zasmażyć.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 4. Mieszając, wlać bulion i zagotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować 20 min.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 5. Po tym czasie dołożyć marchewkę i seler - obrane i pokrojone w małą kostkę. Gotować 10 min.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 6. Składniki na ciasto kluskowe zagnieść, uformować kulki wielkości groszku ptysiowego.
  • Jarski kapuśniak z kluskami i jajkiem sadzonym 7. Dodać do zupy, zamieszać. Od chwili zagotowania gotować jeszcze ok. 10 min. Zupę doprawić do smaku.
    Zupę podawać z jajkiem sadzonym usmażonym na maśle lub oliwie, oprószonym solą do smaku. Każdą porcję posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować