Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos

  • wyświetlono: 320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.

logo_kolor_male
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

800 g mięsa z uda kurczaka
700g mięsa z piersi kurczaka
6 łyżek oleju
2 łyżki soli
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka kolendry
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki imbiru
400g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody
1 zielony ogórek
400g jogurtu typu greckiego
2 łyżki oliwy
pół pęczka koperku
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos

  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.

    MARYNATA SKŁAD:

    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżka ostrej papryki
    - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    - 1 łyżka kolendry
    - pół łyżeczki chili
    - pół łyżeczki imbiru

    Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos2. Przygotowanie sosu.

    Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.

    Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek ,czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos3. Mięso mamy już zamarynowane ,przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.

    Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos5. Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.

    Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos6. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.

    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos7. Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos8. Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
    Kroimy na 4 równe części
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos9. Gotowe..
    Pozostało nałożenie mięsa ,sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków :)
    Zapraszam do obejrzenia filmu.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sosdrobiowybulkakebabdomowykebabmiesokebab

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszny domowy kebab

Dodane przez: nienada

Domowy kebab w tortilli

W posiłkach, które serwuję cenię...

Domowy kebab w naleśniku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kebab domowy w naleśniku

Czasami mam ochotę na zjedzenie...

kebab

Dodane przez: Anitka0804

Domowy kebab na patyku

Domowy kebab wyszedł o wiele lepszy...

Dodane przez: Renata 70

Domowy kebab

Lubię zrobić coś innego do jedzenia...

Kebab

Dodane przez: inusia

Domowy Kebab

Smakuje jak w prawdziwym Kebabie

Ciepła kanapka, czyli zdrowy kebab domowy :)

Dodane przez: a-tom86

Zdrowy kebab domowy

Dzisiaj mam sprawdzony pomysł na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE