Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g mięsa z uda kurczaka
    700g mięsa z piersi kurczaka
    6 łyżek oleju
    2 łyżki soli
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka kolendry
    pół łyżeczki chili
    pół łyżeczki imbiru
    400g mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    250ml ciepłej wody
    1 zielony ogórek
    400g jogurtu typu greckiego
    2 łyżki oliwy
    pół pęczka koperku
    1 ząbek czosnku
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab Sosy

Jak zrobić domowy kebab drobiowy xxl, bułkę oraz sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.

    MARYNATA SKŁAD:

    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżka ostrej papryki
    - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    - 1 łyżka kolendry
    - pół łyżeczki chili
    - pół łyżeczki imbiru

    Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 2. Przygotowanie sosu.

    Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.

    Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek ,czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 3. Mięso mamy już zamarynowane ,przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.

    Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 4. Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
    Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 5. Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.

    Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 6. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.

    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 7. Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 8. Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
    Kroimy na 4 równe części
  • Jak zrobić domowy kebab drobiowy XXL, bułkę oraz sos 9. Gotowe..
    Pozostało nałożenie mięsa ,sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków :)
    Zapraszam do obejrzenia filmu.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

kebab drobiowy

To może cię zainteresować