Domowy kebab

4.5 (156 ocen)

  • 15 min

Domowy kebab to poezja smaku surówka z ulubionym sosem, mięsko dobrze doprawione.Wszystko otulone w pysznej bułce obsypanej sezamem dopiero, co wyciągniętej z piekarnika.Jeszcze ciepła bułka z pysznym farszem podana dla miłośników fast fooda. Po co jednak kupować w barze i nie wiedzieć, co w nim

  • 15 min

Składniki:

  • Surówka :

    1 mała kapusta pekińska
    2 średnie ogórki
    2 pomidory
    2 papryki (ja użyłam zielonej i żółtej)
    1 średnia cebula czerwona
    1 średnia cebula biała

    Sos czosnkowy (lub inny ulubiony) :

    400ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    5-6 ząbków czosnku
    1 op. sosu tzatziki
    czosnek granulowany (opcjonalnie)
    zioła prowansalskie
    bazylia
    pieprz
    sól

    Dodatkowo :

    4 bułki kebabowe
    1 podwójna pierś z kurczaka
    olej sól
    pieprz
    czosnek
    pieprz cayenne
    czubryca czerwona
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Domowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surówka :

    Ogórki, pomidory, paprykę i kapustę myjemy i osuszamy.
    Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę.
    Pomidory i ogórki kroimy wedle uznania.
    Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka.
    Zalewamy ulubionym sosem i mieszamy.
  • 2. Sos czosnkowy :

    W misce rozrabiamy jogurt i majonez,
    dodajemy ząbki czosnku oczyszczone i wyciśnięte przez praskę
    oraz pozostałe przyprawy. Całość porządnie mieszamy.
  • 3. Mięso :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Smażymy na gorącym oleju.
    W między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i czubrycą.
    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. W bułce od kebaba układamy na przemian surówkę z mięsem.
    Podajemy od razu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować