Jajka magnackie to mój autorski przepis.Jajka serwuję na chrzanie żurawinowym,faszerowane pastą z żółtek i łososiem norweskim wędzonym,owinięte wiankiem majonezu.Oczywiście bez rzeżuchy ani rusz!
"jajka magnackie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotować w osolonej wodzie 8 minut(licząc od zagotowania wody).Następnie wyjąć,łyżeczką ostukać,aby skorupki popękały.Powstaną marmurkowe jajka.
2.W tym czasie zagotować wodę z łyżeczką kurkumy.Włożyć do niej jajka i gotować jeszcze 5 minut.Następnie schłodzić i obrać ze skorupek.
3.Jajka przeciąć na pół (ja robię to karbowanym nożem).Wyjąć żółtka.Żółtka wymieszać z łyżką majonezu,solą i pieprzem.Pastą napełnić białka jajek.Na paście ułożyć zawiniątko łososia.Szprycą napełnioną majonezem( z najmniejszą końcówką)nałożyć wokół jajka wianuszek majonezu.Kilka łodyżek rzeżuchy umieścić na wierzchu łososia i posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Podawać na chrzanie żurawinowym.
Komentarze