"Jajka magnackie"

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jajka magnackie to mój autorski przepis.Jajka serwuję na chrzanie żurawinowym,faszerowane pastą z żółtek i łososiem norweskim wędzonym,owinięte wiankiem majonezu.Oczywiście bez rzeżuchy ani rusz!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka duże: 6 sztuk
    - łosoś norweski wędzony w plastrach: 2 plastry
    - majonez: 7 łyżek
    - chrzan żurawinowy: 6 łyżeczek
    - rzeżucha: 1 pęczek
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - sól,pieprz do smaku po: 1 szczypta
    - kolorowy pieprz mielony: 6 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"jajka magnackie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka na twardo 1. Jajka gotować w osolonej wodzie 8 minut(licząc od zagotowania wody).Następnie wyjąć,łyżeczką ostukać,aby skorupki popękały.Powstaną marmurkowe jajka.
  • jajka gotowane 2. W tym czasie zagotować wodę z łyżeczką kurkumy.Włożyć do niej jajka i gotować jeszcze 5 minut.Następnie schłodzić i obrać ze skorupek.
  • marmurkowe jaja 3. Jajka przeciąć na pół (ja robię to karbowanym nożem).Wyjąć żółtka.Żółtka wymieszać z łyżką majonezu,solą i pieprzem.Pastą napełnić białka jajek.Na paście ułożyć zawiniątko łososia.Szprycą napełnioną majonezem( z najmniejszą końcówką)nałożyć wokół jajka wianuszek majonezu.Kilka łodyżek rzeżuchy umieścić na wierzchu łososia i posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Podawać na chrzanie żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Rzeżucha Sól Chrzan Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować