Jajka faszerowane pieczarkami

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowaniem interesuję się od niedawna, a pierwszym recenzentem moich kulinarnych poczynań jest mój chłopak.

Składniki:

  • 6 jajek
    15 dag pieczarek
    3 dag tłuszczu
    sól
    pieprz
    pół pęczka natki pietruszki lub koperku
    śmietana lub majonez
    liście sałaty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane pieczarkami 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka.
  • Jajka faszerowane pieczarkami 2. Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy (najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na tłuszczu i studzimy.
  • Jajka faszerowane pieczarkami 3. Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki
    lub koperek. Do masy dodajemy łyżkę śmietany lub majonezu i całość dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka, najlepiej łyżeczką lub za pomocą szprycy. Połówki nafaszerowanych jajek układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować