Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka.
2.Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy (najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na tłuszczu i studzimy.
3.Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki
lub koperek. Do masy dodajemy łyżkę śmietany lub majonezu i całość dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka, najlepiej łyżeczką lub za pomocą szprycy. Połówki nafaszerowanych jajek układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze