Jajka faszerowane pieczarkami

4.5 (167 ocen)

  • 25 min

Świetna i szybka przekąska z jajek, zawsze znika w błyskawicznym tempie. Pasuje nie tylko na śniadanie Wielkanocne, ale także na każdą inną imprezę.

  • 25 min

Składniki:

  • 4-5 jajek
    4-5 dużych pieczarek
    pół małej cebuli
    2 łyżki majonezu
    szczypiorek
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu, obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i rozdrobnić widelcem w miseczce.
  • 2. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie gorącego oleju. Następnie dodać pieczarki i podsmażyć aż zniknie woda.
  • 3. Wystudzone pieczarki z cebulką przełożyć do rozdrobnionych żółtek, dodać dwie łyżki majonezu, pieprz, sól i dobrze wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do wcześniej odłożonych połówek jaj. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, nie popękają w trakcie gotowania. Do gotujących się jajek warto dodać szczyptę soli, będą się łatwiej obierać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować