Jajka faszerowane pieczarkami, posypane przyjemnie pikantnym szczypiorkiem to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w roli dania śniadaniowego.
Jajka faszerowane pastą pieczarkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
2.Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
3.Po tym czasie do pieczarek dodać żółtka i zmiksować na drobno, ale nie całkiem na gładko. Następnie dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4.Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze