Jajka faszerowane pastą pieczarkową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jajka faszerowane pieczarkami, posypane przyjemnie pikantnym szczypiorkiem to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w roli dania śniadaniowego.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek
    400g pieczarek
    3 cebulki dymki
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    3 łyżki majonezu
    1 pęczek szczypiorku
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Jajko Szynki Przekąski

Jajka faszerowane pastą pieczarkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
  • 2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Po tym czasie do pieczarek dodać żółtka i zmiksować na drobno, ale nie całkiem na gładko. Następnie dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczypiorek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować