Jajka faszerowane hummusem na ostro

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Faszerowane jajka w pikantnej wersji - z hummusem i ostrymi papryczkami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka - 6szt
    Ciecierzyca - 1/2 puszki (+ 1 lub 2 łyżki zalewy)
    Tahini - 1 łyżka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Czosnek - 1 ząbek
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
    Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
    papryka słodka, ostra, wędzona, kumin, kolendra
    Do dekoracji: ostre papryczki w całości lub plasterkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przekąski

Jajka faszerowane hummusem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane hummusem na ostro 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka.

    Ciecierzycę (wraz z łyżką zalewy), obrany czosnek i żółtka jaj miksujemy. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać jeszcze trochę zalewy z cieciorki. Dodajemy koncentrat, tahini, sok z cytryny i przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.

    Białka jaj nadziewamy hummusem - najlepiej zrobić to szprycą cukierniczą. Dekorujemy ostrymi papryczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować