JAJKA FARBOWANE w ZALEWIE BURACZANEJ

5 (192 ocen)

  • 11 godz. 40 min

Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentować na Wielkanocnym stole.

  • 11 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 jajek

    na zalewę:
    200 ml gotowego koncentratu buraczkowego
    100 ml wody
    3 łyżki octu
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    liść laurowy
    pieprz w kulkach

    dodatkowo do podania(opcjonalnie):
    ulubiony farsz
    majonez
    sos tatarski
    pietruszka
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka farbowane w zalewie buraczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skórki.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować. Wystudzić.
  • 3. Zimną zalewą zalać ugotowane jajka (tak, żeby były w całości przykryte zalewą) i przechowywać w lodówce przez całą noc.
  • 4. Jajka przekroić na pół, rozłożyć na półmisku i posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Można nadziewać ulubionym farszem lub podawać z sosem tatarskim lub majonezem.
    Buon Appetito!

Porady

Jajka już po paru godzinach będą kolorowe, im dłużej będą moczyły się w zalewie tym kolor będzie bardziej intensywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować