Jajka z Zalewy Buraczanej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne, faszerowane jajka z naturalnej zalewy buraczanej. Prezentują się przepięknie i swoim unikalnym wyglądem cieszą oko

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ugotowanych buraków 500g
    500ml wody
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 łyżki octu
    0,5 łyżeczki soli
    10 jaj
    majonez
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Śniadanie

Jajka z zalewy buraczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, sól i dodatkowo z opakowania od buraków wlać również tą wodę oraz wrzucić pokrojone w plasterki buraki. Całość zagotować i odstawić na bok do przestudznia.
    2. W między czasie ugotować jajka na twardo, a następnie je wystudzić.
    3.Gdy zalewa będzie już ostudzona dodać do niej ocet i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zalewą należy zalać obrane jajka włożone do dużej miski, a buraki ułożyć na wierzch jajek. Całość przykryć talerzem lub pokrywą i wstawić do lodówki na minimum 12h ale nie dłużej niż 24h.
    4. Po upływie minimum 12h jajka należy wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół oraz wydrążyć żółtka.
    5. Wydrążone żółtka przełożyć do misy blendera, dodać majonez, sól oraz pieprz i całość zmiksować na jednolitą masę.
    6. Jajka faszerować przy pomocy szprycy kuchennej. Smacznego ❤

Porady

Jeśli chcemy jeszcze bardziej wzbogacić smak naszych jajek możemy żółtka również zmiksować z avocado, tuńczykiem, łososiem, wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować