Ciasto malinowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę malinową rozrabiamy w 750 ml wody - ostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Budyń malinowy rozrabiamy w szklance zimnego mleka, 500 ml zagotowujemy - dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy aż masa będzie gęsta bez grudek - mieszając, aby się nie przypalił.
Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Budyń śmietankowy rozrabiamy w 100 ml mleka, pozostałe 300ml zagotowujemy i postępujemy jak z malinowym.
250 g masła, które powinno być w temperaturze pokojowej ubijamy na szybkich obrotach przez 5 minut, następnie zmiejszamy obrotu i dodajemy stopniowo budyń malinowy wraz z syropem i 3 łyżkami cukru - miksujemy do połączenia się składników.
125 g masła miksujemy w drugiej misce, przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach, dodajemy budyń śmietankowy i 3 łyżki cukru.
Na dno formy wykładamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy ją masą krówkową - możemy wcześniej ogrzać, aby łatwiej się rozprowadzała, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy masę malinową, przykrywamy trzecią warstwą herbatników, na której rozprowadzamy masę śmietankową oraz ostatnią czwartą warstwę herbatników.
Układamy maliny - wkładamy na kilka minut do lodówki.
Na sam koniec dodajemy stopniowo już zimną i lekko tężejącą galaretkę malinową.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach.
Komentarze