• 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne ogórki, które zawsze nam wychodzą. Idealne do zimowej spiżarni.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg średnich ogórków
    - 4 litry wody
    - 8 płaskich łyżek soli.
    Na 1 słoik litrowy:
    - 4 ząbki czosnku
    - 2 liście laurowe
    - po 2 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki
    - 6 ziaren czarnego pieprzu
    - 5 ziarna ziela angielskiego
    - 10 ziaren gorczycy
    - 2 kawałki korzenia chrzanu
    - łodyga kopru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście, podsuszony koper płuczemy, chrzan i czosnek obieramy. Wodę zagotowujemy z solą.
  • 2. Ogórki zalewamy zimną wodą na godzinę, po tym czasie myjemy.
  • 3. Do każdego słoika wkładamy po 1 liściu dębu, wiśni i porzeczki i po 2 ząbki czosnku i kawałek chrzanu, następnie ciasno układamy ogórki i dodajemy resztę przypraw i składników. Zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy, sprawdzamy czy są szczelne i odwracamy do góry dnem do ostudzenia.

Porady

Polecam użyć miałkiej soli, oczyszczonej bez mikroelementów, może pogorszyć smak a ogórki stracą na jędrności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować