Jagnięce mielone kotleciki czyli Köfte z grilla

4.48 (165 ocen)

Pyszne kotlety na grill, z mielonej jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do kraju trochę różnych przypraw, między innymi przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Inspiracją był przepis ze strony Turcja od Kuchni

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
    mały pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Grill

Jagnięce mielone kotleciki czyli köfte z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę.
  • image-1s0idw5 2. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
  • image-1cxouhu 3. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte.
  • image-0y332n6 4. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku.
  • 5. Podawać np z tureckim chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!

Porady

dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować