Jabłkowo-dyniowa pychotka z budyniem i orzechami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, przekładane ciasto z darami jesieni: jabłkami i dynią, na pół kruchym spodzie, z domowym budyniem i orzechami włoskimi w miodzie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 torebka cukru waniliowego (16g)
    2 jajka
    1 łyżka śmietany 18 proc.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa jabłkowo-dyniowa: 3 średnie jabłka
    1 l słoik dyni marynowanej w kostce (w zalewie)
    2 galaretki cytrynowe
    sok wyciśnięty z 1 cytryny

    masa budyniowa: 3 szklanki mleka
    3 żółtka
    5 płaskich łyżek cukru waniliowego
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    masa orzechowa: 150 g orzechów włoskich
    100g masła
    6 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jabłkowo-dyniowa pychotka z budyniem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. Ciasto przełóż na dno foremki, o wym.24/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.35-40 minut w 180 st. Wystudź.
  • Jabłkowo-dyniowa pychotka z budyniem i orzechami 2. Masa jabłkowo-budyniowa: jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż na dużą, głęboką patelnię razem z dynią w zalewie. Zagotuj, dodaj sok z cytryny i galaretki. Dokładnie wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego stężenia.
  • 3. Masa budyniowa: do rondelka przełóż żółtka, masło, cukier waniliowy i mleko. Dokładnie wymieszaj na jednolity płyn, a następnie podgrzej. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące się mleko z żółtkami wlej mieszankę mleka z mąką i zagotuj mieszając, aby powstał gęsty budyń.
  • 4. Masa orzechowa: na patelni rozpuść masło z miodem i pokruszonymi orzechami. Wymieszaj, do zrumienienia masy.
  • 5. Ostudzone, półkruche ciasto posmaruj dwiema łyżkami budyniu. Wyłóż lekko stężałe owoce w galaretce. Posmaruj pozostałym budyniem. Na wierzchu rozłóż masę orzechową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).

Porady

* zamiast dyni możemy użyć brzoskwiń z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować