Jabłkowo-dyniowa pychotka z budyniem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół kruche ciasto: jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. W drugiej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z masłem, tak aby powstał piasek. Dodaj ubite jajka i śmietanę i całość połącz na gładką masę. Ciasto przełóż na dno foremki, o wym.24/24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.35-40 minut w 180 st. Wystudź.
2.Masa jabłkowo-budyniowa: jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż na dużą, głęboką patelnię razem z dynią w zalewie. Zagotuj, dodaj sok z cytryny i galaretki. Dokładnie wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego stężenia.
3.Masa budyniowa: do rondelka przełóż żółtka, masło, cukier waniliowy i mleko. Dokładnie wymieszaj na jednolity płyn, a następnie podgrzej. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące się mleko z żółtkami wlej mieszankę mleka z mąką i zagotuj mieszając, aby powstał gęsty budyń.
4.Masa orzechowa: na patelni rozpuść masło z miodem i pokruszonymi orzechami. Wymieszaj, do zrumienienia masy.
5.Ostudzone, półkruche ciasto posmaruj dwiema łyżkami budyniu. Wyłóż lekko stężałe owoce w galaretce. Posmaruj pozostałym budyniem. Na wierzchu rozłóż masę orzechową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc).
Komentarze