Jabłka w cieście.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kto ich nie jadał jako dziecko?
Uwielbiane przez dzieci i najczęściej przygotowywane przez babcie - placuszki z jabłkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista) - może też być zwykła pszenna,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jabłka
    cynamon – opcjonalnie
    olej lub masło klarowane – do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki z jabłkami

Jabłka w cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w cieście 1. Mąki pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajko, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać w misce trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto powinno być dość gęste, żeby nie spływało z jabłek, jeśli okaże się zbyt rzadkie to dodać nieco mąki. Ciasto odstawić na pół godziny pod przykryciem
  • Jabłka w cieście 2. Jabłka obrać, lub nie (ja nie obieram), wydrążyć środki specjalną drylownicą i pokroić na krążki o grubości 5 do 7 mm. Jeśli lubisz cynamon, to jabłka można oprószyć szczyptą cynamonu.
  • Jabłka w cieście 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu placuszki układać na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Porady

Jeśli nie masz drylownicy do jabłek, to najpierw pokrój jabłka na plastry a potem wydrąż gniazdo nasienne ostrym nożem. Jeśli w gotowaniu pomagają Ci dzieci, to radzę przewidzieć więcej jabłek, dzieci uwielbiają podjadać wydrążone plasterki jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka orkiszowa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować