Jabłecznik z kokosową bezą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić ostrym nożem na cienkie paski, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, zasypać 3 łyżkami cukru, odstawić na 1 godzinę.
Składniki na ciasto przenieść na stolnicę, posiekać, zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce. Papierem wyłożyć formę do pieczenia, rozwałkować 2/3 ciasta na format blachy(ja to robię na papierze do pieczenia), przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180 stopni. Wcześniej ciasto nakłóć widelcem.
Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie bułkę tartą.
Jabłka lekko odcisnąć z soku, dodać galaretkę, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Białka posolić, dodać cukier, ubić na sztywno. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, potem wiórki koksowe, wymieszać, wyłożyć na jabłka. Na bezę pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Porady
1. zamiast mąki ziemniaczanej do bezy mozna dodac budyń.
Komentarze