Jabłecznik z bitą śmietaną i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawaj do masy jajecznej. Całość połącz i wylej na dno blaszki ( o wym.25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 180 st. Ostudź.
2.Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż na patelnię i podlej ¾ szklanki wody, dodaj cynamon i sok z cytryny. Chwilę podduś (ale nie za długo, by jabłka nie rozpadły się), po czym wsyp galaretki. Całość i wymieszaj i odstaw.
3.Masa śmietankowa: schłodzoną kremówkę ubij , pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz ze śmietaną. Odstaw do lekkiego stężenia.
4.Na wystudzony biszkopt wyłóż masę jabłkową. Powtykaj delicje, a na nie rozsmaruj masę śmietankową. Wierzch ciasta posyp startą na tarce o grubym oczku czekoladą. Ciasto wstaw w chłodne miejsce do stężenia na min.3-4 godz. Smacznego!
Komentarze