Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką. Ciasto kruche moje ulubione, można z niego piec różne wypieki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 05,09,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -150 g. masła albo margaryny
    -350 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 duża łyżka śmietany 18 %

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1500 g. prażonych papierówek
    -cynamon

    MASA BUDYNIOWA:
    -1,5 l. mleka
    -6 łyżek cukru
    -4 budynie waniliowe
    -50 g. masła

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła, nie zastępować margaryną
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka

Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 34x38 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 2. Podpiec ok. 15 min. w 175 *C.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 3. jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na podpieczone ciasto w blaszce.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 4. masa budyniowa- Ugotować budynie na mleku z cukrem. Zdjąć z pieca, dodać masło i wymieszać. Trochę ostudzić i ciepłe wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 5. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie budyniowej.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 6. Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem. Jak wystygnie to oprószyć cukrem pudrem, albo polać lukrem cytrynowym w esy. Kroić najlepiej na drugi dzień jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować