Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką. Ciasto kruche moje ulubione, można z niego piec różne wypieki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 05,09,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -150 g. masła albo margaryny
    -350 g. mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 duża łyżka śmietany 18 %

    PRAŻONE PAPIERÓWKI:
    -1500 g. prażonych papierówek
    -cynamon

    MASA BUDYNIOWA:
    -1,5 l. mleka
    -6 łyżek cukru
    -4 budynie waniliowe
    -50 g. masła

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła, nie zastępować margaryną
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -350 g. mąki

    OPRÓSZENIE:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka

Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 34x38 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 2. Podpiec ok. 15 min. w 175 *C.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 3. jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na podpieczone ciasto w blaszce.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 4. masa budyniowa- Ugotować budynie na mleku z cukrem. Zdjąć z pieca, dodać masło i wymieszać. Trochę ostudzić i ciepłe wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 5. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie budyniowej.
  • Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką 6. Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem. Jak wystygnie to oprószyć cukrem pudrem, albo polać lukrem cytrynowym w esy. Kroić najlepiej na drugi dzień jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować