Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką. Ciasto kruche moje ulubione, można z niego piec różne wypieki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
05,09,2023
CIASTO KRUCHE:
-3 jajka
-100 g. cukru
-150 g. masła albo margaryny
-350 g. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 duża łyżka śmietany 18 %
PRAŻONE PAPIERÓWKI:
-1500 g. prażonych papierówek
-cynamon
MASA BUDYNIOWA:
-1,5 l. mleka
-6 łyżek cukru
-4 budynie waniliowe
-50 g. masła
KRUSZONKA:
-200 g. masła, nie zastępować margaryną
-100 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-350 g. mąki
Jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Ciasto porozkładać równomiernie na blachę ( 34x38 ) i rozsmarować. Blacha wpierw powinna być wyścielana papierem do pieczenia.
2.Podpiec ok. 15 min. w 175 *C.
3.jabłka-Papierówki, obrać, pokroić na 8 cząstek a każdą na 3 kawałeczki. Przełożyć do brytfanny, dodać cukier i smażyć parę minut, nie dopuszczając do rozpadnięcia jabłek, cały czas mieszając. Ostudzić i przełożyć na durszlak, celem oddzielenia soku. Wyłożyć równomiernie na podpieczone ciasto w blaszce.
4.masa budyniowa- Ugotować budynie na mleku z cukrem. Zdjąć z pieca, dodać masło i wymieszać. Trochę ostudzić i ciepłe wylać równomiernie na masę jabłkową i rozsmarować.
5.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem a potem przesianą mąką. Rozdrobnić rękoma na ''gruby żwirek'' i rozsypać po masie budyniowej.
6.Piec ok. 1 godz. w 175 * C. Studzić najlepiej w piekarniku, samym nawiewem. Jak wystygnie to oprószyć cukrem pudrem, albo polać lukrem cytrynowym w esy. Kroić najlepiej na drugi dzień jak dobrze stężeje.
Komentarze