Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami

4.69 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placuszek zawsze się udaje i znika w locie z talerzy , toteż foto też w locie , bo kto by tam czekał aż wystygnie ... :) Doskonały dla osób lubiących drożdżowe ciasto do kawy czy herbaty , a może kakao czy szklanki mleka , na śniadanie bądź podwieczorek :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn :
    50 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cukru
    Ciasto :
    zaczyn +
    2 jajka - u mnie wiejskie
    2 żółtka
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    3 łyżki cukru
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    50 g roztopionego masła
    2 łyżki oleju
    2 szczypty kurkumy
    1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczy
    1 szczypta soli
    150 g rodzynek
    Kruszonka :
    100 g masła
    1 szklanka mąki
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 38 cm .
    odrobina mleka - około łyżki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.69 (13 ocen)

Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam w cieple na 20 minut .
  • Drożdżowy placek z maślana kruszonką i rodzynkami 2. Do mąki dodaję kurkumę , mieszam , dodaję zaczyn , jajka , żółtka , cukier ze skórką pomarańczy , cukier , sól , jogurt , olej , zarabiam ciasto , dodaję masło , zagniatam ciasto około 4-5 minut - jest kleiste . Ciasto osypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około pół godziny , potroi swoja objętość .
  • Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami 3. Składniki kruszonki zarabiam palcami aż powstaną grudki ciasta - kruszonka .
  • Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami 4. Do ciasta dodaję rodzynki , jeszcze raz zagniatam , przekładam do foremki , spryskuję mlekiem , wyrównuję , posypuję kruszonką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • Drożdżowy placek z maślaną kruszonką i rodzynkami 5. Ciasto piekę 55 minut w temperaturze 180 stopni , jeszcze ciepłe osypuję cukrem pudrem .

Porady

Przy cieście drożdżowym pośpiech jest złym doradcą , trzeba poczekać aż ciasto wyrośnie :) U mnie szklanka to 300 ml . :) Mąka - tym razem pszenna , typ 650 :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować