JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jabłecznik na kruchym cieście bananowym. Ciasto z bezą, kruszonką i polewą cytrynową, wyszło pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -150 g. masła
    -100 g. cukru
    -6 żółtek
    -2 banany
    -250 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    DO POSYPANIA:
    -50 g. płatków migdałowych

    OWOCE:
    -kilka jabłek
    -cynamon

    BEZA:
    -6 białek
    -szczypta soli
    -200 g.culru
    -2 budynie waniliowe
    -1/2 szklanki oleju

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -300 g. mąki
    -50 g. pokruszonych płatków migdałowych


    LUKIER CYTRYNOWY:
    -200 g. cukru pudru
    -2 łyżki soku z cytryny
    -2-3 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik na cieście z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami.Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Rozsmarować na spód blaszki (30x40)wyłożonej papierem do pieczenia.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 2. Posypać płatkami migdałowymi.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 3. Jabłka pokroić na cząstki i poukładać do blaszki. Posypać odrobinką cynamonu.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem.Przesiać tam budynie i lekko mieszać ale już łopatką. Stopniowo dolewając olej. Wyłożyć na jabłka i rozsmarować.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 5. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać migdały i zmiksować na niższych obrotach miksera. Porozrzucać na bezie.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 6. Piec ok.60 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Ciasto wystudzić.
  • JABŁECZNIK NA CIEŚCIE Z BANANAMI 7. lukier-Cukier puder przesiać. Dodać sok i tyle gorącej wody, żeby lukier był lejący. Posmarować pędzelkiem zimne ciasto, albo polać w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować