Jabłecznik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste i bardzo szybkie ciasto.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki
    250g masła
    1/2 szkl cukru pudru
    3 całe jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    16g cukru waniliowego

    1,5kg jabłek
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min.
    Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach.
    Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować