Jabłecznik na półkruchym cieście

4.5 (145 ocen)

  • 50 min

Jabłecznik na cieście półkruchym z lekką pianką bezową.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
    150 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    100 g cukru
    100 g kwaśnej, gęstej śmietany (niem. Schmand, 24% tł.)

    2 słoiki dżemowe musu jabłkowego
    4 białka
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Jabłecznik na półkruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dzielenie ciasta 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na większą część czyli 2/3 i mniejszą 1/3. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
  • Spód ciasta przed pieczeniem 2. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, na to wyłóż większą część ciasta, ponakłuwaj widelcem. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Ciasto podpiekaj 15 minut.
  • Ciasto przed pieczeniem 3. Białka ubij na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy, na niego ubite białka. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce bezpośrednio na masę z białek. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut.
    Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie masz mąki orkiszowej, możesz zastąpić ją zwykłą mąką pszenną, ale wówczas- żeby reszta produktów pozostała niezmienona - musisz zmniejszyć ilość wagową mąki pszennej. Polecam dodać najpierw jakieś 50 g mniej, a potem ewentualnie w razie potrzeby dosypać resztę mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować