Prosty jabłecznik na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 33 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy - sprzed lat, z czasów mojego dzieciństwa, ciasto jest przepyszne, i teraz stało się ulubionym ciastem mojego dziecka. Smacznego :-)

  • 1 godz. 33 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 25cm):
    2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek (białka i żółtka osobno)
    200 g zimnego masła
    1 szklanka cukru (do białek)
    2 łyżeczki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru (do ciasta)
    2 paczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    4 jabłka lub więcej
    cynamon
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Prosty jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na stół wysypujemy 2 szklanki mąki, do tego dodajemy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, trochę mieszamy, robimy dołek, w który wbijamy 5 żółtek, białka odlewamy do osobnej miski, 2 łyżeczki kwaśnej śmietany i kawałki zimnego masła prosto z lodówki.

    2 . Wszystko siekamy nożem do połączenia składników.

    3. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, który dzielimy na pół. Jedną część oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki.

    4. Drugą część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe.

    6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy.

    7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. A na pianę z białek trzemy ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki, na tarce o dużych oczkach.

    8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół.

    9. Jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować