Polecam pyszny jabłecznik na kruchym cieście według przepisu mojej mamy - sprzed lat, z czasów mojego dzieciństwa, ciasto jest przepyszne, i teraz stało się ulubionym ciastem mojego dziecka. Smacznego :-)
1 godz. 33 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 25cm):
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek (białka i żółtka osobno)
200 g zimnego masła
1 szklanka cukru (do białek)
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru (do ciasta)
2 paczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 jabłka lub więcej
cynamon
cukier puder
Prosty jabłecznik na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na stół wysypujemy 2 szklanki mąki, do tego dodajemy 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, trochę mieszamy, robimy dołek, w który wbijamy 5 żółtek, białka odlewamy do osobnej miski, 2 łyżeczki kwaśnej śmietany i kawałki zimnego masła prosto z lodówki.
2 . Wszystko siekamy nożem do połączenia składników.
3. Następnie zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek, który dzielimy na pół. Jedną część oprószamy mąką, wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki.
4. Drugą część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeszcze chwilę ubijamy i gotowe.
6. Umyte i obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich paczkę cukru waniliowego, dużo cynamonu i mieszamy.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy jabłka. Na jabłka wykładamy pianę z białek. A na pianę z białek trzemy ciasto, które wcześniej schowaliśmy do lodówki, na tarce o dużych oczkach.
8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół.
9. Jeszcze gorące oprószamy cukrem-pudrem. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :-)
Komentarze