Ciasto swój ciemny kolor zawdzięcza zmielonym orzechom, a wyjątkową kruchość od mąki krupczatki. Jest pyszne, łatwe do wykonania, smakuje o każdej porze roku :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
250 g masła
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany 18 proc.
4 żółtka
150 g zmielonych włoskich orzechów
masa jabłkowa: 6-8 jabłek
2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
3 łyżki soku z cytryny (w zależności od kwasowości jabłek)
cynamon
ponadto: bułka tarta
cukier puder do oprószenia
Jabłecznik na kruchym cieście z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz. Podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Owiń w folię i chłodź godzinę w lodówce.
2.Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podpraż na patelni ze szklanką wody, cukru, soku z cytryny i cynamonu. Duś tak długo, aż jabłka zmiękną i staną się klejące. Na dnie blaszki (o wym.25/30 cm),wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż większą część schłodzonego ciasta. Posyp bułką tartą i wyłóż ciepłą masę jabłkową. Na jabłka zetrzyj pozostałe kruche ciasto.
3.Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piecz ok.50 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze