Jabłecznik na kruchym cieście z orzechami

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto swój ciemny kolor zawdzięcza zmielonym orzechom, a wyjątkową kruchość od mąki krupczatki. Jest pyszne, łatwe do wykonania, smakuje o każdej porze roku :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    2-3 łyżki śmietany 18 proc.
    4 żółtka
    150 g zmielonych włoskich orzechów
    masa jabłkowa: 6-8 jabłek
    2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
    3 łyżki soku z cytryny (w zależności od kwasowości jabłek)
    cynamon
    ponadto: bułka tarta
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik na kruchym cieście z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz. Podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Owiń w folię i chłodź godzinę w lodówce.
  • 2. Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podpraż na patelni ze szklanką wody, cukru, soku z cytryny i cynamonu. Duś tak długo, aż jabłka zmiękną i staną się klejące. Na dnie blaszki (o wym.25/30 cm),wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż większą część schłodzonego ciasta. Posyp bułką tartą i wyłóż ciepłą masę jabłkową. Na jabłka zetrzyj pozostałe kruche ciasto.
  • 3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piecz ok.50 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować